Wyciskanie soków na wolnych obrotach

Wyciskanie soku pomaraczowego

Soki stają się ostatnio niemal stałym elementem menu, każdej osoby, która dąży do zdrowego trybu życia. Warto jednak wiedzieć, jak wykonywać je w domowych warunkach, by otrzymywać nie tylko dobrze wyglądające, ale przede wszystkim cechujące się wysoką zawartością cennych składników i minerałów napoje.

Dlaczego warto wyciskać soki na wolnych obrotach?

Wiele osób decyduje się na rozwiązania, które są przede wszystkim szybkie, nie zważając na to czy są najlepsze. Z tego względu wielu konsumentów wybiera sprzęt, który wydaje im się odpowiedni, właśnie ze względu na moc i prędkość działania, nie wiedząc, że na rynku są dostępne produkty o dużo wyższej jakości.

Warto zatem kupując sprzęt do wyciskania soków kierować się jego prędkością. Paradoksalnie w tym wypadku im mniejsza, tym lepiej. Wyciskanie soków na wolnych obrotach pozwala na zachowanie cennych enzymów oraz wielu witamin. Szybkie obroty doprowadzają do tego, że wyciskane składniki ulegają utlenieniu się, tracąc wiele ze swoich cennych właściwości. Dodatkowym czynnikiem jest wysoka temperatura, która również nie wpływa na jakość otrzymanego soku.

Za wolne obroty można uznać ok. 70 obrotów na minutę. Natomiast wysokie i bardzo wysokie to takie, które sięgają 1200 obrotów na minutę. Oczywiście sok wyciskany na niskich obrotach będzie się wolniej wytwarzał, jednak warto jest poświęcić na tę czynność dłuższą chwilę. Otrzymany w ten sposób sok będzie charakteryzować się wysoką gęstością co będzie można zaobserwować po krótkiej chwili od nalania go do szklanki. Po kilku minutach wytworzony w szybkich obrotach sok będzie bardziej wodnisty, a niemal cały miąższ opadnie na dno.

Czym wyciskać soki na wolnych obrotach?

Happy woman with fresh juice

Rynek oferuje obecnie bardzo duży wybór jeśli chodzi o sprzęt do wyciskania soków. Mogą to być wyciskarki ręczne,  blendery, blendery kielichowe, sokowirówki czy wyciskarki. Każdy z nich posiada zarówno swoje wady jak i zalety. Dla przykładu blendery posiadają różne końcówki, dlatego mogą zastępować wiele sprzętów w kuchni. Niestety produkcja soków w ten sposób jest nie tylko trudna do wykonania, ale i nie zostanie otrzymany klarowny napój. Blendery kielichowe i sokowirówki posiadają wysokie obroty, a ponadto często wykonane są z części metalowych – to również nie wpływa korzystanie na jakość soków.

Najlepsze będą wyciskarki wolnoobrotowe. To wysokiej klasy sprzęty, które być może dostępne są w nieco wyższych cenach, jednak z pewnością są one najlepszym wyborem jeśli chodzi o wyciskanie na wolnych obrotach.

Posiadają specjalne ślimaki, które nie siekają składników, a je zgniatają. Dzieję się to powoli, dlatego zachowane są odpowiednie dla warzyw czy owoców warunki, by otrzymany z nich sok był wysokiej jakości. Okazuje się również, że tak zwana pulpa, czyli pozostałość po wyciśniętych składnikach, jest o wiele bardziej sucha, niż ma to miejsce np. w sokowirówkach. Tak więc, wyciskarka wyciska niemal całą zawartość soku z produktów.

Dodatkowym atutem wyciskarek, jakiego nie posiadają pozostałe sprzęty, jest możliwość wyciskania nawet twardych warzyw, jak np. marchewka, jak również tworzenie w nich musów, przecierów, a w niektórych modelach nawet olejów, makaronów czy masła orzechowego.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *